راهنمای کامل نصب داکت اسپلیت

راهنمای کامل نصب داکت اسپلیت

نصب داکت اسپلیت یکی از مراحل مهم در حفظ طول عمر استاندارد این دستگاه و کاهش مصرف انرژی آن است. دقت در انتخاب ظرفیت پیش از نصب، طراحی درست مکان یونیت داخلی و خارجی، نحوه کانال‌کشی و لوله‌کشی دستگاه و خیلی موارد دیگر در نصب و راه اندازی داکت اسپلیت باید به نحو درستی انجام شود. معمولا باید از افراد متخصص این زمینه مثل کارکنان شرکت فارسان تهویه کار نصب و نظارت عملکرد را انجام می‌دهند. در ادامه به توضیح بیشتری در این زمینه برای علاقه‌مندان می‌پردازیم؛ همراه ما باشید.

انتخاب داکت اسپلیت مناسب

قبل از  خرید و نصب داکت اسپلیت، انتخاب داکت اسپلیت مناسب، اهمیت بالایی دارد؛ حال سوال اینجاست که چه معیارهایی تعیین‌کننده انتخاب درست هستند؟!

  1. انتخاب ظرفیت درست داکت اسپلیت
  2. بررسی کیفیت و نوع اجزای داکت اسپلیت

در مورد ظرفیت باید گفت که در بازار ظرفیت‌های مختلفی از 24000 تا 60000 تن تبرید وجود دارد. اما باید انتخاب قبل از خرید داکت اسپلیت یا داکت اسپلیت‌ها به نحوی باشد که هم مصرف انرژی بالا نرود و هم نتیجه مطلوب ایجاد آسایش در محیط فراهم گردد. معمولا بسته به حساسیت و ماهیت پروژه نصب داکت اسپلیت، روش‌های مختلفی برای تعیین  ظرفیت داکت اسپلیت، وجود دارد. مثلا برای پروژه‌های بزرگ مثل مراکز تجاری، با روش دقیق و سنجش میزان حرارت ورودی و خروجی، زاویه تابش نور، طبقه، محل درها و… ظرفیت تعیین می‌شود. ولی سنجش ظرفیت براساس دو روش محاسبه با متراژ مفید و غیرمفید، متداول‌تر است. در روش متراژ مفید، ظرفیت براساس فرمول‌های مجزا برای انواع کاربری ساختمان به دست می‌آید. پارامترهای تعیین‌کننده در فرمول، موارد زیر هستند:

مساحت محیط هدف برای سرمایش و یا گرمایش: مثلا فضای پذیرایی و آشپزخانه و اتاق‌خواب و در نظر نگرفتن سرویس بهداشتی، تراس و…)

ضریب شهری:عددی مشخص  برای هر شهر که از میزان رطوبت، خشکی هوا و ارتفاع نسبت به دریا در فصول مختلف به دست می‌آید.)

نوع کاربری: نوع ساختمان چیست، مسکونی، اداری، تجاری و…؟! چون عواملی مثل سیستم گرمایشی آن، تعداد افراد حاضر در محیط و… در تعیین میزان انرژی مصرفی و ظرفیت داکت اسپلیت مهم است.

در روش متراژ غیرمفید هم، کل مساحت واحد یا واحدهای ساختمان در نظر گرفته می‌شود و برای هر بازه‌ای از متراژ یک ظرفیت معمولا انتخاب می‌گردد.

عامل دیگری که قبل از نصب داکت اسپلیت برای انتخاب آن باید توجه کرد، کیفیت و نوع اجزای این دستگاه است. از جمله آن‌ها عبارتند از:

  1. نوع یونیت خارجی: اینکه انتخاب شما خرید داکت اسپلیت بالازن یا بغل‌زن باشد، بستگی به محل نصب یونیت خارجی دارد.
  2. نوع داکت اسپلیت اینورتر یا با دور ثابت: به میزان هزینه و مصرف انرژی بستگی دارد.
  3. نوع کمپرسور از نظر عملکرد: اینکه اسکرال باشد یا روتاری و یا انواع دیگر، در طول عمر آن موثر است.
  4. موتور فن و عایق‌بندی هواساز: موتور فن هواساز در هوای خروجی و میزان صدای دستگاه تاثیر دارد؛ با دقت در کانال‌کشی، جنس و مسیر درست کانال موتور فن و عایق‌بندی با متریال خوب، می‌توان انتخاب خوبی در این زمینه داشت.
  5. جنس بدنه داکت اسپلیت: معمولا ورق گالوانیزه با حداقل ضخامت 1/5 میلی‌متر انتخاب خوبی است.
  6. فیلتر درایر: وجود فیلتر درایر مشکل ناخالصی و کیفیت پایین گاز مبرد را حل می‌کند.
  7. کویل گرم: بهترین حالت برای داشتن کویل گرم در دستگاه داکت اسپلیت، نصب آن به صورت فابریک توسط سازنده دستگاه است؛ شرکت فارسان تهویه این مسئله را حل کرده و انواع داکت اسپلیت را به همراه کویل گرم به خریداران ارائه می‌دهد.

مراحل نصب داکت اسپلیت

بعد از انتخاب، نوبت به نصب داکت اسپلیت می‌شود که این کار حتما باید توسط متخصصین نصب داکت اسپلیت انجام شود؛ این مراحل به صورت خلاصه شامل گام‌های زیر است:

  1. خرید دستگاه با ظرفیت مناسب: این مرحله در واقع پیش از نصب و در کنار بررسی محل پروژه و شرایط آن، انجام می‌شود.
  2. تعیین محل و نصب یونیت داخلی: کلا محل نصب داکت اسپلیت برای بهره‌وری از حداکثر عملکرد آن و دوری از رطوبت و محیط نامطلوب برای جلوگیری از خرابی دستگاه مهم است. یونیت داخلی بسته به نوع و طراحی متخصص پروژه یا در سقف کاذب یا در کف زمین و در محیطی که ایجاد سروصدای یونیت مشکل‌زا نیست، نصب می‌شود. اجزای آن باید با دقت کامل کنار هم قرار گیرند و فضا برای احتمال تعمیر آن هم در نظر گرفته شود.
  3. تعیین محل و نصب یونیت خارجی: با توجه به بالازن یا بغل‌زن بودن یونیت خارجی و تعداد، باید آن را در محیطی مثل بالاپشت‌بام یا تراس نصب کرد. دور بودن از تابش مستقیم خورشید، نبودن رطوبت و آلودگی، آزادی برای تولید صدا از معیارهای انتخاب این فضاها برای نصب یونیت خارجی است.
  4. لوله‌کشی دستگاه: لوله مسی در ابعاد و مشخصات استاندارد داکت اسپلیت خریداری‌شده، به عنوان پل ارتباطی یونیت داخلی و خارجی استفاده می‌شود. از طریق لوله مسی گاز مبرد بین دو بخش دستگاه و انجام عملیات سرمایش و گرمایش جابه‌جا می‌شود.
  5. کانال‌کشی دستگاه: کانال‌ با جنس و طول مناسب به همراه برزنت برای جلوگیری از لرزش، از یک طرف به خروجی یونیت داخلی و از طرف دیگر به دریچه خروجی هوای محیط هدف نصب و وصل می‌شود.
  6. نصب ترموستات و کابل برق داکت اسپلیت: ترموستات یا کنترل دستگاه برای تنظیم دمای محیط و هوای داخل کانال نصب معمولا در مسیر بازگشت لوله نصب می‌شود. سپس کابل برق هم از یک طرف به یونیت داخلی و از طرف دیگر به جعبه برق حاضر در یونیت خارجی وصل می‌شود.
  7. تست دستگاه: بعد از انجام برق‌کشی، باید با روشن کردن دستگاه، عملکرد آن را تست کرد. اگر اتفاق عجیبی نیافتاد و صدای غیرعادی ندهد، عملکرد آن درست است.

الزامات نصب داکت اسپلیت

به هنگام نصب داکت اسپلیت لازم است که الزامات نصب داکت اسپلیت رعایت شود تا در این عملیات دردسر ایجاد نشود و بهره‌وری از این سیستم تهویه مطبوع به بهترین شکل، انجام شود:

  • محل نصب داکت اسپلیت باید جایی باشد که اولا، امکان تخلیه آب تقطیرشده حاصل از عملیات تبرید وجود داشته باشد و ثانیا، اتصال دو یونیت راحت انجام شود و ثالثا، کم‌ترین مسافت و اختلاف ارتفاع بین یونیت داخلی و خارجی از لحاظ طول لوله و کابل در نظر گرفته شود. محل نصب داکت اسپلیت
  • نصب داکت اسپلیت باید به دور از محل نزدیک به منبع حرارتی، رطوبت بالا و گازهای قابل اشتعال باشد. همچنین محل نصب باید استحکام کافی برای تحمل وزن دستگاه را داشته باشد.محل نصب یونیت خارجی
  • همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، محل نصب هواساز به علت سروصدای احتمالی نباید در فضاهایی مثل اتاق خواب، سرویس بهداشتی و محل به دور از هدف تهویه باشد.
  • بهتر است هواساز را قبل از نصب، با کمک پلاستیک مقاوم پوشاند تا در طول عملیات نصب گردوگبار واردش نشود.
  • با اندازه‌گیری دو طرف سینی پشتی داخلی از سقف اطمینان حاصل شود که یونیت کاملا افقی نصب شده و محل نصب دستگاه باید به نحوی باشد که تعویض و تمیز کردن فیلتر به سهولت امکان‌پذیر باشد.
  • برای جلوگیری از اختلال در عملکرد داکت اسپلیت، ورودی و خروجی هوای د ستگاه نباید مسدود شود.
  • برای جانمایی هواساز در سقف کاذب باید به وجود فضای مناسب و کافی در اطراف آن برای نصب یا تعمیر و سرویس و همچنین به ابعاد دریچه بازدید توجه کرد.

نکات مهم در نصب داکت اسپلیت

به طور کلی رعایت موارد کلیدی زیر باعث می‌شود در حین نصب داکت اسپلیت به کمترین مشکل برخورده، مضرف انرژی حداقل شده و طول عمر دستگاه را افزایش دهید:

  • رعایت نکات ایمنی
  • استفاده از ابزار و تجهیزات مناسب
  • دقت در انجام اتصالات لوله‌ها، کانال‌ها و…
  • عایق‌بندی صحیح لوله‌ها
  • نصب در محیطی با کمترین مشکلاتی از قبیل تغییر دما، رطوبت، جریان الکتروسیته و گنجایش تحمل وزن دستگاه

 

مشکلات رایج در نصب داکت اسپلیت و راه‌حل‌های آن‌ها

گاهی ممکن است در هنگام نصب داکت اسپلیت با مشکلاتی روبه‌رو شود که در جدول زیر رایج‌ترین آن‌ها به همراه راه‌حل‌های احتمالی آورده شده است؛ ولی پیشنهاد می‌کنیم حتما با کمک افراد متخصص این مشکلات را برطرف کنید تا درگیر هدررفت زمان و هزینه‌های بیهوده نشوید.

مشکلات رایج در نصب داکت اسپلیت و دلایل و راه‌حل‌ها

مشکل

دلایل راه‌حل‌ها
عدم پرتاب باد کافی ·     سرویس نبودن دستگاه

·     شارژ نبودن گاز مبرد

·     خراب بودن موتور فن یا ترموستات

کمک گرفتن از متخصص نصب داکت اسپلیت برای شناسایی دقیق و حل مشکل
صدای زیاد ·     نصب نادرست دستگاه

·     جنس، تاب برداشتن و کثیفی بعضی اجزای دستگاه

نشت گاز ·     ترک خوردن لوله‌های مسی
عدم سرمایش یا گرمایش کافی ·     نشتی یا کم بودن گاز مبرد

·     نصب نادرست دستگاه

·     خراب بودن ترموستات

·     خراب بودن فن و…

راه‌اندازی سیستم گرمایش داکت اسپلیت

برای راه‌اندازی سیستم گرمایشی داکت اسپلیت در زمستان از کویل آب‌گرم استفاده می‌شود که معمولا به هنگام خرید داکت اسپلیت بهتر است به صورت فابریک روی آن قرار داشته باشد. به طور کلی، اقدامات لازم برای تغییر کاربری داکت اسپلیت به پخش گرما، شامل مراحل زیر است:

  1. شست‌‌وشوی یونیت داخلی و خارجی با کمک متخصص نصب داکت اسپلیت
  2. باز کردن شیر آب گرم ورودی و خروجی متصل به کویل آب ‌گرم
  3. تغییر حالت ترموستات یا کنترل دستگاه به مود فن و گرمایش برای تغییر دما در بازه تولید گرما
  4. چک کردن کانال‌ها، دریچه‌های ورود و خروج هوا، میزان گاز مبرد و کلا تمامی اتصالات

راه‌اندازی سیستم سرمایش داکت اسپلیت

کاربرد اصلی داکت اسپلیت برای حالت سرمایش است. راه‌اندازی سیستم سرمایش داکت اسپلیت در تابستان کمی مشابه با حالت گرمایش انجام می‌شود:

  1. عوض کردن یا تمیز کردن فیلترها و شست‌وشوی یونیت‌ها
  2. بستن شیر آب گرم متصل به کویل آب گرم
  3. کنترل عملکرد کمپرسور و شارژ گاز مبرد (در صورت نیاز)
  4. تغییر حالت ترموستات یا کنترل پنل به حالت سرما
  5. بستن خروجی و درزهای هدردهنده انرژی در محل و تغییر دما به میزان مدنظر

راه اندازی سیستم سرمایش داکت اسپلیت

نصب داکت اسپلیت‌های فارسان تهویه

شرکت فارسان تهویه، یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان داکت اسپلیت در ایران، این امکان را فراهم کرده تا در کنار ارائه انواع داکت اسپلیت، نصب و راه‌اندازی آن را هم انجام دهد. پس اگر درگیر انجام پروژه‌های بزرگ و کوچک در شهر تهران و کرج شدید، حتما از خدمات پس از فروش فارسان تهویه استفاده کنید. مشاوره و نصب داکت اسپلیت در کرج در کنار راه‌اندازی و نصب داکت اسپلیت در تهران برای تمامی مشتریان این شرکت فراهم است.

جمع‌بندی

نصب داکت اسپلیت به روش درست و با رعایت اصولی که در این مطلب ارائه شد، از الزامات حفظ عملکرد صحیح و افزایش طول عمر دستگاه است. تمامی مراحل نصب از انتخاب ظرفیت گرفته تا محل و برقراری اتصال اجزای مختلف داکت اسپلیت باید توسط متخصصین مجرب انجام شود تا مشکلی ایجاد نشود. شرکت فارسان تهویه در کنار ارائه محصولات تهویه مطبوع، خدمات نصب و راه‌اندازی سیستم داکت اسپلیت را برای مشتریان خود انجام می‌دهد. برای دریافت این خدمات با کارشناسان شرکت فارسان تهویه در تماس باشید.